Rosnące żądania konsumentów a propo produkcji jedzenia w gospodarstwie

Wzrastające żądania konsumentów odnośnie produkowania żywności w gospodarstwie sprawia, że wszystkie produkty muszą być znane. Jest to też wymóg Unii Europejskiej a propo tego, w jaki sposób powinny się przedstawiać takie sprawy w konkretnych gospodarstwach. W związku z tym każdy bez wyjątku odpowiedzialny gospodarz musi mieć pojęcie o regulacjach, których musi dopilnować. Tego wymaga bezpieczeństwo osób spożywających dane pokarmy a także osób pracujących przy konkretnej produkcji. Dlatego ważne będą w takim samym stopniu sprawy ściśle techniczne odnoszące się bezpośrednio do etapu produkowania, jak i takie jakie odnoszą się już do samego sposobu zaproponowania żywności konsumentom.

www.tuv.com/pl/poland/uslugi/systemy_zarzdzania/zywnosc_pasze_zwierzece/global_gap_pl/global-gap.html
Oprawcowane przez: TÜV Rheinland Polska
Podpatrzone na: TÜV Rheinland Polska
Jeżeli chodzi o pierwszy przypadek to na przykład znaczenie będzie mieć system zarządzania energią oraz inne związane z tym kwestie. To one powinny pozostawać utrzymane, jeśli gospodarz rozmyśla o tym, żeby rozpocząć proces produkowania. Kolejna sprawa to natomiast sprawa posiadania stosownych certyfikatów.

Istnieją specjalnie wyznaczone certyfikaty wykazujące, czy konkretne gospodarstwo się nadaje do produkcji, w znaczeniu uogólnionym. Także będzie to sprawa odnosząca się do nawożenia, bo duże znaczenie ma to do jakiego typu ziem się je stosuje. Zasady te są istotne nie tylko w Unii Europejskiej, a każdy produkujący żywność (gospodarstwa rolne) musi z nich robić priorytetowy czynnik w swojej pracy. Potwierdzenie wartości użytkowej żywności powinno odbywać się w laboratoriach do tego przystosowanych. Istotna będą: jakość wody, dbanie o ochranianie środowiska przyrodniczego, jakość roślin. Co jest na dodatek nie bez znaczenia to sprawa ochrony pracowników, czyli na przykład ich gruntowne wyszkolenie, żeby nie byli oni narażeni na jakiekolwiek pomyłki.

Może zainteresują ciebie także

Najważniejsze właściwości zdrowej i ekologicznej żywności - co należy wiedzieć?

zdrowa żywność
Oprawcowane przez: t-mizo
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Bycie eko jest modne. Zdrowa żywność pojawia się w bardzo wielu sklepach, tworzą się nawet specjalistyczne miejsca, w których owa żywność jest dystrybuowana, zarówno miejscowy a także sklep ze zdrową żywnością online. Nowoczesne społeczeństwo mają coraz znaczniejszą wiedzę na temat istnienia, zdrowia, czy rozwoju. Dlatego też firmy zatrudniające się zdrową żywnością tak znakomicie funkcjonują. Spora grupa osób pragnie być zdrowym, koegzystować w zgodzie z naturalnym łańcuchem życia oraz żywić się zdrowymi produktami, które nie powinny być pryskane, czy nienaturalnie pędzone. Zdrowa żywność to głównie towary całkowicie bezpieczne dla zdrowia i doskonałej jakości.


Sam certyfikat globalgap wymaga prowadzenia odpowiednich procedur i dopilnowania dokumentacji, ponieważ jedynie w ten sposób można wszystko skrupulatnie prześwietlić. Nadanie tego pisma poprzedza żmudna procedura, jaka czeka każdego bez wyjątku gospodarza, bo dokumenty spełniają w tym przypadku dużą funkcję. W pierwszej kolejności uzupełnia się formularz początkowy, kolejno resztę certyfikatów. Najistotniejszy zaś jest audyt na bazie jakiego jest możliwość zweryfikować, czy gospodarstwo nadaje się do tego, żeby można było w nim produkować jedzenie. Kiedy powyżej opisane wymogi będą spełnione to można doprowadzić do nadania certyfikatu.
17-08-18 06:45
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.